zaterdag 28 december 2019

Hampi dag 3

Dit keer geen haast met vroeg opstaan. Netjes ontbeten en daarna in de auto gestapt. Vandaag wilden we wat dingen bezoeken waar we op de voorgaande dagen niet aan toe gekomen waren. We hebben onder andere een groot bad bezocht, waar gelukkig water in stond, mooi voor de foto's.
Daarna door naar de andere kant van de rivier. Wat weinig zeggende tempels bezocht en een plek waar kleren werden gewassen, erg kleurrijk.
Uiteindelijk zijn we in hippie island terecht gekomen. Een soort van Goa, maar dan zonder strand. Er wordt daar ook veel geklommen, met name boulderen. Daarna nog een korte wandeling door de rijstvelden gemaakt. Op de terugweg naar Hampi nog even gestopt bij een veld rode pepers.
In de avond weer teruggekeerd naar het restaurantje waar we elke dag hebben gezeten. Met een masala papad het daglicht zien uitgaan.

vrijdag 27 december 2019

Hampi dag 2

Vroeg opgestaan en voor het ontbijt naar Hampi gefietst. In Hampi een ontbijtje genuttigd (banana pancake en 'a strong black coffee'. Daarna doorgefietst naar één van de belangrijkste tempelcomplexen van Hampi: the sacred centre. Hier moesten we een flink eind wandelen en hebben erg mooie tempels gezien en best wel veel. En omdat we zo vroeg waren, was het relatief rustig.










Omdat het al heel warm was geworden zijn we gaan lunchen en tegen half 2 weer op de fiets gestapt naar het gedeelte waar we gisteren ook waren. Daar stond nog een tempel waarvoor een kaartje gekocht moet worden. Dat is een dagkaart, geldig voor meerdere tempels, zoals de tempel die we vanochtend bezocht hebben. Ticket kost 8 euro, dus wil je alle tempels waarvoor betaald moet worden, op 1 en dezelfde dag doen. Vandaar dat we terug moesten.

En toen de zon als wat begon te zakken hebben we de heuvel vlakbij Hampi nog beklommen. Ook hier staan tempels en grote rotsboulders. En er wordt geklommen! Althans, ik zag 2 haken.

Ondertussen besloten om het avondeten maar in Hampi Bazaar te genieten. Gisteravond vonden we het eten in het restaurantje vlakbij ons hotel niet echt geweldig. In Hampi Bazaar heerlijk gegeten: Marja falafel en Otto een masala papad, cashewnotencurry, rijst en raita. Heerlijk. En allebei een lassi erbij.

Morgen doen we wat rustiger aan, we hebben niet zoveel tempels meer te gaan, dus we starten pas om 08:30 morgen.


donderdag 26 december 2019

Hampi dag 1

Vandaag weer eens een beetje uitgeslapen en na het wat hectische ontbijt naar Hampi gereden, op zoek naar een fiets. Na die gehuurd te hebben zijn we de hele dag aan het fietsen geweest tussen de ruïnes. Vandaag zijn we in het zuidelijke gedeelte geweest. Hier staat o.a. "Queen's Bath", "Royal Centre" en een paar wat minder spectaculaire tempels. Maar dit was prima voor de eerste dag. Helaas was er niets te eten onderweg, we konden enkel wat lime juice drinken. Tegen vijven de fietsen weer teruggebracht en omgeruild voor iets grotere exemplaren. En gelijk maar een late lunch genomen: patat en pakoda, met 2 glazen verse jus.







In het schemer in 20 minuutjes naar ons hotel gefietst en onderweg nog flink gesneden door een bus.

Morgen gaan we de bekendere tempels bezoeken. We gaan vroeg op.

woensdag 25 december 2019

Madhugiri fort

Een heel korte nacht gehad. Tegen twaalven naar bed en om 04:30 ging de wekker alweer. Waarom zo vroeg? We moesten 3 uur rijden naar Madhugiri, daar zouden we 4 uur bezig zijn met de beklimming naar en bezichtiging van het rock fort en vervolgens zou het nog 3 uur naar onze hotel in Chitradurga zijn, totaal dus 10 uur exclusief tijd voor lunch. Maar het liep anders.

Om 05:00 weggereden uit Bangalore. Het was heel rustig op straat deze Eerste Kerstdag. Bijna 2 uur later waren we al in Madhugiri. Kopje koffie bij een stalletje genomen. Dileep had een kerstcake meegenomen. Heel leuk, gelijk opgegeten bij de koffie.

Ik heb niet veel informatie over het fort. Het is gebouwd op een enorm stuk graniet. Je moet 400 hoogtemeters klimmen. In het begin zijn het gewoon treden en loop je door de onderste regionen van het fort. Daarna ga je steil omhoog via tredes die zijn uitgehakt in het graniet. En het laatste stuk naar de top gaat over de steile granietblokken zelf. Bovenop staan ook overblijfselen van het fort.

Om 07:15 aan de klim begonnen, om 08:15 stonden we op de top. 400 meter in een uur dus, geen 2 uur dus zoals we verwacht hadden. We waren de eersten boven, vlak onder de top een paar jongens ingehaald die om 06:00 waren begonnen. Het was wel bewolkt en nevelig daar boven. Dit had een voordeel (geen directe zon, dus niet zo warm om naar boven te lopen) en een nadeel (je zag minder, geen uitzicht). Gelukkig klaarde het na een half uur of zo op en kwam de zon door. Gedurende de hele klim liep je door het fort; er was best veel van over. Heel vreemd dat dit niet meer toeristen trekt. Even na 10:15 waren we weer beneden.









Toen door naar Chitradurga. En dat bleek ook geen 3 uur te zijn maar 2. De weg was een 3-baans snelweg geworden. We zouden daar dus 12 en 1 aankomen. En er is niks te doen in Chitradurga. De enige reden om daar te overnachten was dat we dachten dat we 10 uur onderweg zouden zijn. Het leek ons een veel beter idee om direct naar Hampi door te rijden, uurtje of 3 verder. En dat hebben we gedaan. We hebben nu dus 3 volle dagen voor Hampi.

We overnachten nu in Hospet, vlakbij Hampi. In de middag wat door het stadje rondgelopen, lassi gedronken en ijsje gegeten, en wat bier gekocht, omdat in Hampi zelf geen alcohol te koop is.

O ja, we kwamen op de snelweg ook nog een kar getrokken door ossen tegen; alles is mogelijk in India!

3 jeansbroeken, 2 shirts, 1 overhemd en een leuke avond in Bangalore

Vandaag in Bangalore (tegenwoordig Bengaluru) aangekomen. Waarschijnlijk omdat veel mensen de stad uit zijn vanwege de feestdagen, was het relatief rustig op de weg. Het verkeer in Bangalore is normaliter een hel, maar vandaag viel dat heel erg mee. We waren een uur eerder dan gepland bij ons hotel.

In de middag naar een Lee/Wrangler shop gelopen en daar flink ingeslagen, dat wil zeggen Otto heeft flink ingeslagen: 3 spijkerbroeken van Lee, 2 shirts met lange mouwen en 1 overhemd. De shirts en overhemd waren afgeprijsd, zo'n 17 euro per stuk. En de broeken waren al goedkoop, maar op eentje heb ik nog 30% korting bedongen. Totaal voor 3 merkspijkerbroeken: 100 euro. En dit is geen nep.

's Avonds zijn we naar Byg Brewski gegaan, één van de vele brewpubs in Bangalore. Het taxiritje nam 3 kwartier in beslag en kostte 4 euro. We hadden er afgesproken met Shria en Vinay, een jong stel dat we in Coonoor ontmoet hadden. De tent was leuk, maar wat stond de muziek hard zeg. Converseren werd ons heel lastig gemaakt. Ik heb een lekker eigen brouwsel gedronken met 9% alcohol en we hebben wat 'bites' gegeten, en nog een toetje. Het eetcafé was in kerststijl aangekleed en er liep een kerstman rond. En er speelde een bandje, ik geloof dat ik de banana boat song van Harry Belafonte heb herkend en de Macarena. Tegen twaalven zijn we naar bed gegaan, een korte nacht tegemoet, want om 05:00 vertrekken we naar Madhugiri.

maandag 23 december 2019

De koffiestaat

In tegenstelling tot de andere 'hill stations', zoals Ooty, Coonoor, Wayanad en Munnar, wordt er rond Chikmagalur vooral koffie geteeld. 70% van alle Indiase koffie komt uit Karnataka. Het is wel zo dat de beste bonen voor de export zijn.

Maar vandaag kwamen we niet voor de koffie, maar voor de Mullayanagiri, de hoogste berg van Karnataka, ruim 1900 meter hoog. Op ongeveer 1800 meter is een parkeerplaats, dus je hoeft niet veel te lopen. Maar het kan ook anders. Beneden loopt ook nog een weg en daar gaat een 'geheim' pad omhoog, het slangenpad. Ik had op het Internet uitgevonden waar het precies was en hoe je het kon herkennen, er stond een piepklein poortje.

Nadat onze chauffeur ons had afgezet zijn we aan de klim begonnen. De chauffeur reed ondertussen naar de parkeerplaats vlak onder de top. Na 20 meter lopen was er een afslag naar rechts die we misten. Dat was het echte pad omhoog, maar wij hebben dus een andere weg genomen. Het viel niet mee. Eerst moesten we door struikgewas en daarna zeer steil omhoog over een grashelling, wel 45 graden schuin. Het was lopen met handen en voeten, uitglijden was geen optie. En het 'pad' was ook nog eens verdwenen. Logisch, want het echte pad hadden we gemist in het begin. En tot overmaat van ramp was het ook mistig/bewolkt, dus we zagen weinig boven ons; niet goed voor de oriëntatie. Maar vlak onder de top kwamen we weer op het echte pad en na 1 uur en 3 kwartier waren we boven. Na wat rondgescharreld te hebben, we waren zeker niet de enigen boven maar wel de enigen die het slangenpad hadden genomen, zijn we naar de parkeerplaats gelopen. Tot zover het actieve gedeelte van vandaag.




Met de auto vervolgens doorgereden naar Bababudangiri. Baba Budan is degene die de koffie in India heeft geïntroduceerd. Maar dit was een plek met een waterval (stelde echt niks voor) en heel veel apen. We hebben daar een koffie en wat thee gedronken, en een paratha gegeten. 1 koffie, 3 thee en 2 parathas kostten totaal 80 rupees, iets meer dan 1 euro.


Daarna door naar café 'Coffee Barn', ergens langs een weg. Voor Indiase begrippen heel gezellig ingericht. Het stond op een koffieplantage, dus verser kon het niet. Cheesecake en bananencake erbij gegeten.

En het laatste hoogtepunt van vandaag was de Kallathigiri-tempel, een volslagen onbekende tempel, maar wel heel leuk. Tempel ligt namelijk bij een waterval. De gelovigen moeten door het water wandelen om bij de tempel te komen en maken gelijk gebruik van de gelegenheid om zich volledig te wassen onder de waterval. Met alle kleren aan natuurlijk. Het was een wonderlijk gezicht, een extreme 'wet t-shirt show'. Opvallend was dat het alleen vrouwen en meisjes waren die onder de waterval gingen staan. De mannen waren daar te stoer voor, die maakten de foto's wel.


Terug in Chikmagalur nog een lassi op straat gedronken en een selfie gemaakt; het is vandaag 14 jaar geleden dat we ons samenlevingscontract getekend hebben; dat moest gevierd worden!


Morgen naar de hoofdstad van Karnataka: Bangalore. Maar omdat ik er al op werkbezoek geweest ben en er niet veel bezienswaardigheden zijn, blijven we maar 1 nacht, maar we gaan wel chique uit eten!

Hiermee begint het laatste deel van onze vakantie. We laten de koele hill stations achter ons, we gaan de hitte weer in. Dit deel zal bestaan uit oude forten, tempelruïnes en uiteindelijk Goa, de hippiestranden.