zaterdag 14 december 2019

van Kochi naar Coonoor

Vandaag was het verkassen. 7 uur gereden. Veel regen. Uiteindelijk de toy train van Coonoor naar Ooty genomen, maar niks gezien door regen en mist.
We zitten nu in een tea estate in Coonoor. Morgen bij licht maar eens bekijken hoe het eruit ziet hier.

vrijdag 13 december 2019

Fort Kochi

Vandaag met dezelfde bicycle club als gisteren een fietstocht door Kochi gemaakt. Kochi (of Cochin) werd destijds door de Portugezen bestuurd. De Nederlanders hebben met de hulp van de lokale bevolking de Portugezen vervangen en daarna zijn de Britten gekomen. Kochi is daarom een mengelmoesje van allerlei culturen. En dat zie je ook in de religie. Er zijn ontzettend veel kerken, niet alleen katholieke, maar ook protestants en subculturen zoals de Pinkstergemeente. En van oudsher woonden er veel Joden, maar nu zijn er nog maar 2 over, en die hebben geen kinderen.

Tijdens de fietstocht hebben we wat dingen gezien uit de oude tijd, zoals een vervallen synagoge en bijvoorbeeld ons hotel, de 'Dutch bungalow'. Niet gezien, maar wel gehoord: er schijnt een burgerstreet te zijn. Burger als in burgers en buitenlui. En zoals we sinds het bezoek van onze koning weten, is het woord voor wc nog steeds kakhuys hier. Er is ook een Nederlandse begraafplaats, maar die was niet open.

Ook een wasserij bezocht, waar mannen de was doen. Alleen mannen uit Tamil Nadu doen dit en om een thuis-gevoel te creëren hebben ze overal filmposters met filmsterren uit Tamil Nadu opgehangen.


Verder wat tempeltjes gezien, een orthodoxe kerk, en een heel klein heiligdommetje dat niet specifiek aan één religie was gekoppeld. Je kon er alcohol of sigaren offeren.

Ook nog even gestopt bij een winkeltje waar ze allerlei varianten van de papadum maakten. Uiteindelijk nog een lokale chai-shop ingestapt voor een masala tea. Bij elkaar toch zo'n 5 uur door het stadje gefietst. En het was best warm.

Daarna ingecheckt bij de Dutch Bungalow en nog even gezwommen in het zwembad. We hadden een mega-grote suite. Onze slaapkamer was bijna even groot als onze woonkamer thuis! En we hebben het aangedurfd een salade als lunch te eten, Griekse salade en soort van Huzarensalade.


Om 17:00 de voorbereidingen voor een Kathakali dansshow meegemaakt. Dan zie je hoe de dansers zich opmaken, dat doen ze grotendeels zelf. Om 18:00 begon de show. We kregen eerst uitleg over de diverse oogbewegingen, de algehele mimiek en de handgebaren. Er waren 24 verschillende handgebaren. En daarna kregen we het optreden, ook met een uitleg vooraf. Heel leuk allemaal. Vervolgens was er nog een photoshoot.









Na de dans nog een biertje gedronken aan het water en om 20:30 gaan eten in restaurant Oceanos, tegenover ons hotel. Daar hadden ze een visgerecht dat niet gepeperd was, de 'meen moilee', in heerlijke kokossaus. En we hebben er ook nog een runderstoof bij gegeten, ook in kokossaus. Na Kerala zal er waarschijnlijk niet zoveel rundvlees meer worden gegeten.

Een prima dagje gehad dus.

Morgen schieten we weer even Tamil Nadu in. We gaan weer naar de bergen. Lekker koel.

donderdag 12 december 2019

55 km fietsen

Om 7 uur vanochtend stonden de mannen met de hybride mountainbikes klaar voor ons. We hadden fietsbroek, - shirt, helm en handschoentjes meegenomen uit Nederland.
Het was nog redelijk koel zo vroeg en ook ietwat bewolkt. We hebben grotendeels de kustweg naar Kochi gevolgd, een niet zo drukke weg. Het eerste stuk in hoog tempo gefietst en daarna her en der wat zijwegen in gegaan, die veel leuker waren.


Wat waren de hoogtepunten van de dag?

(1) Ergens in de backwaters moesten we een kanaaltje over, dus heb je een ferry. Dat betekende hier een kano, waar we de fietsen op moesten zetten. Zo kan het ook. En we zagen daar ook de typische visnetten die ze hier in de regio gebruiken.


(2) De vismarkt. Op een gegeven moment zagen we heel veel boten liggen en er ook nog heel veel boten binnenlopen. De vangst van de dag werd uitgeladen, dat was deze keer sardines. Erg kleurrijk allemaal en ontzettend veel vis.


(3) Pannenkoek met spek. Omdat hier heel veel christenen wonen, het gros van alle vissers is christen, kun je blijkbaar varkensvlees krijgen. En daarom in Kochi een pannenkoek met spek gegeten, en Marja eentje met banaan.

(4) Zwemmen in de oceaan. Gôh, wat was dat water warm zeg en niet eens zo zout. Dus lekker gebadderd in het water en een beetje gespeeld in de golven.


En nu zijn ze een visje voor ons aan het barbecuen. Dat wordt vast weer heel lekker.

Groetjes!

woensdag 11 december 2019

... on the beach, come on move your body

Weinig te melden vandaag. We hebben goed geslapen op de houseboat en na het ontbijt hebben we nog anderhalf uur gevaren. Het was een leuke en luxueuze ervaring.


Onze chauffeur stond al op ons te wachten. We zijn eerst naar een koffietentje gegaan. Hij werd gerund door een jonge man die een originele espressomachine uit Italië geïmporteerd had. Het was nog voor elven, dus hebben we een cappuccino genomen. We hadden Dileep, onze chauffeur, ook uitgenodigd voor een koffie. Hij vond de cappuccino wel erg sterk, extra schepje suiker dus.

Daarna door naar Mararikulam. We zitten aan het strand in een heel kleine homestay. Volgens mij hebben ze 3 kamers. Bloedheet hier, gevoelstemperatuur 40 graden, werkelijk 33. Wat spulletjes gewassen en een ommetje gemaakt. En toen weer onder de veranda gekropen. Gelukkig was er een koel briesje.

Tegen vijven zijn we een een strandwandeling gaan maken. En dat bleek ontzettend leuk te zijn. We zitten namelijk op een ontzettend rustig stuk strand, nauwelijks toeristen. En om 5 uur bleken de vissers de zee op te gaan. Hun boten liggen op het strand en met man en macht rollen ze de boten over bielzen naar het water. Daar wachten ze op een flinke golf en hup, daar gaan ze. Mooi om te zien.



Let op de naam van de boot!
Tegen zessen ging de zon onder, dus daar hebben we ook nog maar even naar gekeken. En daarna tot even na 7 uur op het strand gezeten. Heerlijk.

Morgen gaan we fietsen! Om 07:00 al, vanwege de warmte.

dinsdag 10 december 2019

Houseboat bij Alleppey

Om 7 uur, lekker fris was het, graadje of 15, in de auto gestapt richting Alleppey. Na 5 uur rijden kwamen we daar aan, temperatuur 33 graden, gevoelstemperatuur 40. Effe wennen.

Direct op de ontzettend luxueuze houseboat gestapt. Onze boot heeft 2 airconditioned slaapkamers. We hebben een privé-chef, een stuurman en een manusje van alles. Op het voordek staan luie stoelen en je kunt liggen op matrassen. En je mag je eigen muziek over hun versterker gooien. Een paar uur door de 'backwaters' gevaren. Ze hebben hier een soort van polders gemaakt, waarbij het water in kanaaltjes wordt gepompt. Die polders, die dus lager liggen dan de kanalen, worden gebruikt voor rijstteelt.
Een heerlijke lunch aan boord gehad: vis en allerlei andere lekkere dingen. Ze hadden iets heel lekkers gemaakt van biet en yoghurt. En een apart toetje: vermicelli, melk, cashewnoten en kardemon.

Om een uur of 4 zijn we overgestapt in een klein bootje, om nog wat door de smallere kanalen te varen.

Overal langs het water wonen mensen, die hun ding aan het doen zijn: kleren wassen, zichzelf wassen, muurtjes bouwen of een nieuw huis bouwen. Inmiddels bouwt men op palen, want bij overstromingen staat de boel blank. Ook vele arenden gezien, en ook een ijsvogeltje.

Om een uur of 6 legden we aan. Wij hebben nog een ommetje gemaakt. Bij vele huizen begonnen ze kaarsjes  rond het huis aan te steken. Bleek dat er één of ander lichtfestival was, een beetje zoals Diwali, maar dan anders. En dit verklaart ook de herrie aan de overkant, waar een tempel is. Al een paar uur 'gezang' daar. Ik hoop dat dat niet de hele nacht doorgaat.
Om 20:00 zijn we gaan eten. Nog steeds bloedheet.

2 dagen in Munnar

Dag 1

Wakker worden in een boomhut, dat is toch iets anders dan normaal. En dan blijkt het ook nog eens prachtig weer te zijn. We boffen. Na een karig ontbijt snel op weg naar het stadje Munnar, op zo'n 1400 meter.

In Munnar zijn we eerst langs de 'forest office' gegaan. We wilden een permit regelen voor de volgende dag om de één na hoogste berg van deze regio te gaan beklimmen, de Meesapulimala. Anders dan Indiërs wilden wij ook een vroege start doen, dus morgen om 5 uur 's morgens afgesproken om daarna met een jeep naar basecamp gebracht te worden. Dan kunnen we om 6 uur / half 7 aan de klim beginnen van zo'n 3 uurtjes. De meeste Indiërs overnachten in basecamp, in tentjes, en gaan dan om een uur of 9 naar boven. Wij hopen dus voor de hordes uit te lopen en bovendien is het nog een stuk koeler dan.

Nadat we alles geregeld hadden zijn we in de buurt van Munnar een stuk gaan wandelen. Het eerste plan dat we hadden kon niet doorgaan. We waren nog geen minuut op weg of we werden tegengehouden: private property. We wilden door een theeplantage lopen, keurig over weggetjes, maar het mocht dus niet. Toen maar een andere wandeling gemaakt. Eerst over een asfaltweg, maar wel tussen de theevelden. En doordat het zo zonnig was, zag je wel 50 tinten groen. Zo mooi allemaal. Op een gegeven moment toch maar weer eens een paadje linksaf ingeslagen en hopen dat we niet werden tegengehouden. Dat gebeurde niet en zo kwamen we ergens boven en echt helemaal midden in de theeplantages. Super gaaf.

Daarna naar beneden gelopen en door naar Munnar om wat inkopen te doen voor morgen. Ook wat flessen bier gekocht. Dat gaat heel apart in Kerala. Je kunt enkel alcohol kopen bij overheidswinkels. Dat was hier in Munnar een hutje met tralies ervoor, en een rij wachtenden. De rij was gelukkig kort, maar 's avonds kan die wel 100 meter zijn.

Hopen dat het morgen ook zo mooi weer en zo mooie omgeving is!

Dag 2

En het zou een supermooie dag worden!

Wekkertje ging om 04:25. En om 04:45 bracht Dileep, onze chauffeur, ons naar Munnar, waar een jeep op ons wachtte, een echte Marinda Roxor. Na een uur in het donker door elkaar geschud te zijn bereikten we basecamp. Zoals te verwachten moesten ze daar nog wakker worden en ons ontbijt maken. Maar goed, om 06:45 gingen we een stukje verder omhoog met de jeep naar 'Rhodo mansion'. Rhodo vanwege de vele rododendrons die daar in de bergen groeien. Daar kregen we ene gids, die zich zonder voor te stellen vooruitsnelde, omhoog. Wij er achteraan. Het was inmiddels 07:15. De zon was inmiddels op, maar het was wel heel koud, nog geen 10 graden. We zaten op 2400 meter.

We boften erg met het weer. De moesson lijkt voorbij. Dit zou de eerste dag na de moesson worden zonder regen. Het was een prachtige wandeling over heuveltjes, met prachtige vergezichten. Na een kwartier ging de fleece uit, want we liepen inmiddels in de zon. We haalden 2 groepen Indiërs in die in Rhodo Mansion hadden overnacht en eerder waren begonnen. En zo kwamen wij als eersten op de top van Meesapulimala, om 08:20, op 2640 meter. Dik uur gelopen dus. Op de top wat van het uitzicht genoten en Thar gezien, een soort gems of steenbok.

Via een ander pad weer naar beneden gegaan, ook met een andere gids trouwens, die goed Engels sprak. En bij Rhodo Mansion teruggekomen zijn we niet in de Jeep gestapt maar via een, ook weer prachtig, pad naar basecamp gelopen. Het was inmiddels 11:15. Daar stond de jeep en na een uurtje hobbelen waren we weer in Munnar.

Daarna nog wat rondgereden met onze eigen auto en toen maar een biertje, uit eigen voorraad, genomen in ons hotel.