zaterdag 21 december 2019

Twee nachten in Mysore

In Kabini eerst nog een boottochtje gemaakt. Viel wat tegen. Enkel wat hertjes langs het water gezien en een heleboel vogels. Maar alle activiteit gebeurde aan stuurboord en wij zaten bakboord. We hoopten nog dat we op de terugweg wel goed zouden zitten, maar helaas, men had haast op de terugweg.
In de resort nog ontbeten en daarna door richting Mysore.



Maar eerst naar Somnathpur. Daar staat een mooie tempel, de Chennakesava-tempel uit 1258. En het was de dag van de schoolreisjes! Ik weet niet meer hoe vaak we op de foto moesten met jochies, meisjes, onderwijzers. Maar het was wel heel leuk allemaal. Ik denk dat wij een grotere bezienswaardigheid waren dan de tempel.



Omdat het nog maar halverwege de middag was zijn we direct doorgegaan naar Mysore Palace, een enorm groot paleis. Het is India's grootste attractie na de Taj Mahal. En weer duizenden kinderen en dito fotosessies.




En daarna door naar The Green Hotel, een koloniaal gebouw. Geen airco, omdat Mysore een prettig klimaat heeft. Maar de grootste attractie van het hotel is de (banket)bakkerij. We hebben een heerlijke apple pie en lemon drizzle genomen, met een espresso doppio erbij. Jammie.

Natuurlijk had Otto uitvoerig onderzoek gedaan in de weken voor de vakantie. Op een kilometer afstand van het hotel bleek een nieuwe brewpub te zitten, 2 maanden geleden geopend: Pegs & Kegs. We zijn er rond 19:00 naartoe gelopen. Eenmaal binnen zag ik de brouwketels en ben gelijk richting die ketels gelopen. De serveerster vroeg of ik misschien even een kijkje wilde nemen. Natuurlijk! Kennis gemaakt met de brouwmeester. Ze maken een stout, een hefeweizen, een Belgisch wit en een American Pale Ale. Daarna een leuke tafel op de binnenplaats gekregen en toen bier besteld. Alles gedronken behalve de stout. Heerlijk, beer heaven!
We hebben er wat gefrituurde uienringen bij genomen en later nog een tandoori platter. En bij de uitgang nog een praatje gemaakt met de manager, en natuurlijk moesten we op de foto met de manager. Manager of kinderen, geen verschil, we moeten op de foto.

De volgende dag direct na het ontbijt naar Srirangapatna gegaan. Hier staat het zomerpaleis van Tipu Sultan (niet bezocht). Maar wij waren er om Stephen van MYcycle Tours te ontmoeten, een ontzettend vriendelijk man uit Yorkshire. Hij had de fietsen klaarstaan. Uiteindelijk zouden we 6 uur onderweg zijn. Stephen was welbespraakt. Hij heeft ontzettend veel leuke dingen verteld en ons heel veel laten zien. We zijn bij het fort geweest waar Tipu Sultan door de Engelsen is verslagen, we zijn bij de Kaveri-rivier geweest, waar as uitgestrooid wordt, waar mensen baden, en waar we een zwart-witte ijsvogel hebben zien vissen. We hebben chai gedronken en kokoswater. En we hebben nog een tijdje door de rijstvelden gereden. Geweldig allemaal. Ontzettend leuke dag. En we hebben Stephen ook nog iets kunnen vertellen dat hij niet wist: hij kende Pegs & Kegs nog niet. En Britten houden van bier, dus zijn interesse was gewekt.






In de loop van de middag geluncht, frietjes met gefrituurde uien, en daarna nog even naar een uitzichtpunt boven Mysore, met een mooie witte tempel.

En nu zitten we weer in Pegs & Kegs.

donderdag 19 december 2019

Nagarhole National Park

Vandaag een korte reisdag naar Kabini gehad. Kabini ligt in Karnataka en daarmee hebben we definitief afscheid van Kerala genomen. De komende anderhalve week zullen we in Karnataka zitten.

Kabini ligt tussen een aantal wildparken: Bandipur en Nagarhole. We verblijven in 'tented cottages' in de Kabini River Lodge.

In de loop van de middag zijn we in 8-persoons 'jeep' gestapt voor een safari. Er zitten hier onder andere olifanten, luipaarden en tijgers. Benieuwd wat we te zien krijgen.

Het eerste uur leverde niet meer op dan een paar herten en een roofvogel. En apen natuurlijk.



Maar toen we bij het water kwamen zagen we aan de overkant een olifant, een mannetje met grote slagtanden. En even later kwamen we ook nog een kleine kudde tegen van een aantal vrouwtjes en een kleintje. De kudde begon direct de kleine te beschermen en één van de dames begon gelijk een charge richting de jeep. De chauffeur wist niet hoe snel hij hem in z'n achteruit moest zetten.


En er gebeurde ook nog iets onverwachts: een zwarte beer op de weg! Volgens de gids nog zeldzamer dan een tijger. Maar geen tijger gezien vandaag. Misschien morgen, dan gaan we nog een bootsafari doen.

Het avondeten hebben we genuttigd bij het kampvuur, heel sfeervol.

woensdag 18 december 2019

Mountainbiken in Wayanad

Eindelijk was het zover, we gaan mountainbiken! Een half jaar geleden had ik al contact gelegd met een een groepje jonge mannen hier in Chundale, Wayanad. Gevraagd of ze een leuke tour konden uitzetten. En dat hadden ze gedaan!

Om 7 uur begonnen, zonder ontbijt. De MTB's waren redelijk, het schakelen ging niet altijd even fijn. Eerst een stuk door een theeplantage gefietst. De hele weg tot aan het ontbijt anderhalf uur later, heeft er een hond met ons meegerend. Zij was erg beschermend. Ze hield andere honden en apen op afstand, zo lief.
In de theeplantage zagen we ook wat plukkers. Plukken gaat nog steeds met de hand. Ze knippen de bovenste 3-4 bladen af. Het bovenste blaadje, dat nog opgerold is, is het meest kostbare, daar wordt witte thee van gemaakt. Het 2e blaadje wordt gebruikt voor groene thee, en het 3e blaadje voor de gewone thee die wij kennen.


Het ontbijt bestond uit: idli, vada en een masala dosa, en wat 'gravies'. Daarna, zonder hond, weer verder door koffie- en bananenplantages. Heel mooi allemaal. Af en toe was het stevig klimmen, en doordat het tegen de 30 graden begon te lopen werd het ook best warm. Ook nog een kinderopvang bezocht, lieve, verlegen kindertjes.

Op een gegeven moment moesten we een rivier over, maar de hangbrug was naar benden gestort. Dus moesten we met fiets en al door de rivier waden, heel apart. Zo rond het middaguur zijn we gestopt met fietsen. We zijn nog even op een bamboevlot gestapt en hebben 3 kwartier gevaren. We werden daar wel geroosterd in de zon, dus blij toen we klaar waren. Nog even geluncht en toen weer terug naar de resort.



Dat was het voor vandaag.

dinsdag 17 december 2019

Staking en hotelwissel in Wayanad

We balen van het hotel waar we zitten. Ten 1e zijn wij de enigen, dat maakt het er niet gezelliger op in het restaurant. Ten 2e zitten er muskieten. We moesten dus ons muskietennet ophangen. Ten 3e was het bed slecht. Een matras van 5 cm of zo en daaronder een plank.

's Morgens hebben we besloten dat we weg wilden; we hadden dit hotel 3 nachten geboekt en zagen het niet zitten om hier langer te blijven. We kregen nog een gratis upgrade naar een boomhut aangeboden, maar die kamer was muf. En ook al zou die goed zijn geweest, dan waren nog steeds niet alle problemen opgelost.

En toen kregen we het bericht dat Kerala plat lag, een algemene staking tegen de overheid. Onze chauffeur die in een nabij gelegen dorp sliep, kon niet rijden. Dat was balen, want nu zaten we dus vast in een hotel waar we niet wilden zitten, en konden we ook niet verkassen. Maar gelukkig bleek er toch gereden te kunnen worden rond het middaguur, dus zijn we snel naar een resort gegaan op 20 minuten rijden.
Chembra Peak
Wat een verademing! Gewoon een fijn resort met een mooie kamer. We hebben een veranda, een grote badkamer, een bijkamer, prima dus. En we hebben gezwommen in de pool. Ik kwam er toen wel achter dat ik mijn zwembroek in Kochi had laten liggen, maar ja, een korte broek werkt ook. Aan het eind van de middag nog een rondleiding gehad met uitleg over de planten: koffie, peper(korrels), chilipeper, citroengras, doerian, en allerlei medicinale planten zoals kruidje-roer-me-niet. De koffiebonen beginnen op dit moment van groen naar rood te verkleuren. Als ze rood zijn kunnen ze geplukt worden. Hier stond enkel robusta, geen arabica. En daarna nog naar een mooi uitzichtpunt gelopen.

Na de wandeling een biertje (ja, weer van die overheidswinkels, want we zitten weer in Kerala) gedronken op onze veranda, terwijl de aapjes in de bomen om ons heen aan het eten (de ouderen) en het spelen (de jonkies) waren.
Links naast halsetiket zit aapje in de boom
Samenvattend zijn we blij dat we verkast zijn. Moeten natuurlijk wel 2 nachten extra betalen, want van het oude hotel krijgen we geen refund. Niet erg, want we zitten ruim onder budget.

Morgen mountainbiken! Om 7 uur gaan we beginnen!

maandag 16 december 2019

Meevaller en tegenslag

Het was een mooie, zonnige, dag vandaag. Heel wat anders dan 2 dagen geleden met al die regen en koude. Vanochtend vroeg om 7 uur een wandeling naar beneden gemaakt vanuit onze 'Tea Nest'. Gisteren hadden we een gids geregeld. Hij was weinig spraakzaam, wat ook wel weer fijn was na de spraakwaterval van gids Kingsley gisteren.

Na een kort stukje over asfalt gingen we al snel de paadjes op langs wat huisjes. De theeplantages (wel nog wat bizons gezien) hadden we ook snel achter ons gelaten en voor het grootste deel hebben we door een vochtig bos gelopen. Op een gegeven moment de spoorlijn overgestoken en na 1 uur en 3 kwartier lopen waren we beneden bij een resort aangekomen. Dat was het eindpunt. Daar van een ontbijt genoten, dosa gegeten, en daarna in de auto gestapt richting Wayanad. Dat ligt weer in Kerala, dus onze chauffeur weer helemaal happy.




Werkelijk een prachtige rit naar Wayanad gehad. Heel groen allemaal, bijna Alpien. En heel rustig op de weg, dat was ook wel eens prettig.

Dit was de meevaller, omdat de ochtendwandeling zomaar uit de lucht kwam vallen. Hij was niet gepland en heel erg leuk.

Nu de tegenvaller.

In Wayanad wilden we de Chembra Peak beklimmen. Dat is een hoge top, op en neer kost het zo'n 7 uur. Maar het mag niet meer. De overheid heeft wandelen verboden. Onduidelijk waarom, de een zegt om de dieren te beschermen, de anders zegt vanwege aardverschuivingen. Hoe dan ook we mogen niet naar boven. En ook alle alternatieven die ik had uitgezocht waren gesloten. Dat is balen, omdat we nu zonder bezigheid voor morgen zitten. Overmorgen gaan we mountainbiken, maar morgen?

En tot overmaat van ramp is onze 'resort' ook wel wat vergane glorie. Er is niet eens een zwembad. Dus we kunnen ook niet bij het hotel blijven hangen.

Dus morgen moeten we zien te overbruggen, ritje maken in de omgeving misschien. Er schijnt een grot te zijn.
Voordeel is weer wel dat we mogen uitslapen.

zondag 15 december 2019

Wandeling bij Coonoor

Voor het eerst deze vakantie geen wekkertje gezet. We wisten ook nog niet wat we zouden gaan doen vandaag. Gelukkig was het weer een stuk opgeknapt, er scheen zelfs een vaag zonnetje.

Via-via zijn we in contact gekomen met een gids die wel een leuke wandeling wist. Maar die kon pas na twaalven beginnen. Dus zijn we een paar uurtjes gaan rondrijden in de omgeving en hebben een aantal uitzichtpunten bezocht. Veel apen en veel Indiërs vandaag, maar het was ook zondag. Bij het laatste uitzichtpunt kwam er ineens een man op ons aflopen, was het onze gids! Hij had ons gezien en gedacht dat wij dat wel eens zouden kunnen zijn.

Rond half één ontmoetten we hem echt. Hij heette Kingsley en had zelf een leuke route door de theevelden uitgezet. Ik denk dat we in totaal zo'n 4 uur gewandeld hebben. Hij vertelde heel veel interessante dingen, dus het was erg onderhoudend. Onderweg in de theevelden ook nog een paar bizons gezien, en 2 spechten.


Uiteindelijk zijn we bij een 'tribal village' terecht gekomen, boven op een berg. Kinderen erg verlegen daar, behalve 1 meisje. Die was lekker aan het hinkelen op zo'n getekende vorm met allerlei vierkanten, waar je een steentje op moet gooien. Ik weet niet hoe dat heet.


Daarna nog een dorpje bezocht met vluchtelingen uit Sri Lanka. Eentje wilde buiten het dorp nog met ons op de foto en die moest ik dan whatsappen. Weer een nieuw contact dus!


Teruggekomen bij Tea Nest, ons onderkomen iets buiten Coonoor, in gesprek geraakt met een leuk jong koppel uit Bangalore. We hebben afgesproken om in Bangalore op de 24e samen uit eten te gaan.